‘Den Helder verdient een topclub’

Trio wil met breedgedragen initiatief oude basketbaltijden doen herleven

DEN HELDER – Wie aan Den Helder denkt, denkt aan basketbal. Maar zoals in zoveel huwelijken ging de innige relatie tussen stad en sport gepaard met hoogtepunten - liefst zes keer werd de Nederlandse landstitel behaald - en mindere momenten. Eind 2014 kwam er een voorlopig einde van eredivisiebasketbal in de havenstad. Feit blijft dat de liefde voor de sport diep zit in Den Helder. Dat deed drie basketballiefhebbers van het eerste uur beslissen de handschoen opnieuw op te pakken. Jan Lugtenburg, James Meijer en Maarten Tromp laten een nieuwe, frisse wind waaien door sportstad Den Helder. Met als hoofddoel een terugkeer in de basketbaleredivisie. ‘Den Helder verdient een uithangbord om trots op te zijn’.

Dat het drietal op sportief en bestuurlijk gebied zijn sporen heeft nagelaten in de Helderse, regionale en landelijke basketbalhistorie, behoeft geen verdere uitleg. Juist door hun ruime ervaring, proeven zij aan alles dat Helderse sportliefhebbers behoefte hebben aan een terugkeer van een toonaangevende basketbalclub. Uit de valkuilen uit het verleden zijn inmiddels waardevolle lessen getrokken. “En dan luidt de conclusie dat basketbal en Den Helder onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn en blijven”, zegt Lugtenburg, voorzitter van BV Noordkop. Onder meer de groei van de sterke basketbalvereniging, overtuigde Lugtenburg, Tromp en Meijer eredivisiebasketbal opnieuw onderwerp van gesprek te maken.

‘Podium voor regiotalent’
“De jeugd van BV Noordkop stroomt over van talent. Diverse teams komen uit op het hoogste nationale basketbalniveau. Wij willen deze talenten een eredivisiepodium bieden. Een club met een duidelijk Helders, regionaal gezicht, en een breed draagvlak. Zowel onder sponsors, als onder inwoners en fans. De leden en het bestuur van BV Noordkop zijn laaiend enthousiast.” Meijer vult aan: “De fans en vrijwilligers die zich in het verleden zo enorm hebben ingezet voor de club, staan nu alweer in de rij. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Het is goed om te horen dat basketbal nog altijd op veel publieke steun kan rekenen in Den Helder.”

De zoektocht naar sponsors voor de nieuw te vormen eredivisieclub is inmiddels in volle gang. “Daarbij is de insteek dat we een Helderse kern van 20 tot 25 quality-partners willen samenstellen, waarbij we niet afhankelijk zijn van één hoofdsponsor”, verduidelijkt Tromp. De initiatiefnemers gaan uit van een opzet met twee of drie geldstromen: de zogeheten quality-partners, de businessclub en een eventuele hoofdsponsor. “Ook bij bedrijven wordt het plan positief ontvangen, dat blijkt onder meer uit de samenwerking met mediapartner Druktemaker Media. Dit bevestigt wat wij al wisten: in Den Helder is draagvlak voor topbasketbal. En de stad verdient ook een club waar iedereen zich achter kan scharen.”

‘Laat het maar zien’
Tussen de voortvarende gesprekken met potentiële sponsors door, start in oktober een ander project. Via crowdfunding hopen de drie op een stampvolle sportzaal tijdens de terugkeer van de eredivisie in Den Helder. Lugtenberg: “Via crowdfunding kunnen mensen een donatie doen. Elke donatie - van € 5,- of meer - is goed voor een toegangskaartje voor de eerste wedstrijd van de nieuwe basketbalclub. Het doel is om in 2017 weer in de eredivisie te basketballen. Een donatie is een duidelijk en risicoloos signaal dat topbasketbal in deze stad thuishoort. Laat maar zien dat Den Helder er klaar voor is!”

Basketbal neemt een vlucht
Het Nederlandse basketbal heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Zowel kwalitatief, als in attentiewaarde. Zo ligt er inmiddels een contract met Ziggo Sport, dat elke donderdagavond een eredivisiewedstrijd uitzendt. Lugtenburg: “Dat biedt landelijke exposure voor een prachtig uithangbord.” Wat de naam van deze Helderse trots in wording wordt, laten de initiatiefnemers deels aan het grote publiek. “We hebben een shortlist samengesteld met daarop drie namen: Den Helder Suns, Den Helder Mariners en Den Helder Vikings. Alle mogelijke namen hebben een duidelijke band met de stad: zon, zee en dadendrang.” Wie mee wil beslissen over de naam van de toekomstige eredivisieclub kan dit doen door een mail te sturen naar: voorzitter@bvnoordkop.nl. Meijer: “Natuurlijk staan we ook open voor andere, frisse ideeën. Laat het ons vooral weten!”

Uit: Den Helder Kust de Zee krant / SEP 2016

onderdeel van