historie

Wie aan zonnig Den Helder denkt, denkt ook aan basketball. Maar zoals in zoveel huwelijken ging de innige relatie tussen stad en sport gepaard met hoogtepunten - liefst zes keer werd de Nederlandse landstitel behaald - en mindere momenten. Eind 2014 kwam er een voorlopig einde aan eredivisiebasketball in de havenstad. Feit blijft dat de liefde voor de sport diep zit aan het Marsdiep.

Dat deed vier basketballliefhebbers van het eerste uur beslissen de handschoen opnieuw op te pakken. Louis van der Gragt, James Meijer, Maarten Tromp en Jan Lugtenburg laten een nieuwe, frisse wind waaien door sportstad Den Helder. Met als hoofddoel een terugkeer in de hereneredivisiebasketball. "Den Helder verdient een uithangbord om trots op te zijn, Den Helder SUNS is de gloednieuwe clubnaam".
Marine officier Perels introduceerde in Den Helder vlak na de Tweede Wereldoorlog (1948) de basketballsport. Bij HAV werd ook een basketballafdeling opgericht. De eerste basketbalvereniging die niet als een afdeling uit een combivereniging ontstond was FAC (Fortius Altius Citius). In seizoen 1949-1950 werd een proefcompetitie opgezet en vanaf het seizoen daarop (1950-1951) besloot district Den Helder zich aan te sluiten bij de Nederlandse Basketball Bond. 

HAV ging meedoen aan de competitie met een dames en een heren seniorenteam. Er werd gespeeld met een leren bal bestaande uit kleine aan elkaar genaaide lapjes leer met daarin een rubberen binnenbal. Versleten leren lapjes werden los getornd en verwijderd, nieuwe leren lapjes werden weer ingevoegd en met naald en draad vast gezet. De leren bal werd gesloten door een leren veter. Het basketball in de beginjaren was een zuiver lokaal gebeuren, alleen voor toernooien kwam men buiten de gemeentegrenzen.

HAV begon in 1936 (opgericht op 14 november) als een atletiekvereniging, maar in een tijdsspanne van 25 jaar kwamen er onder de vlag van de vereniging steeds meer afdelingen bij die aan een andere tak van sport gingen doen, zoals volleybal, badminton, boksen, handbal, handboogschieten, tafeltennis, zwemmen, schoonspringen en waterpolo. Zoals gemeld kwam in 1948 de afdeling basketball erbij. Binnen de sportvereniging waren er een aantal takken van sport die bepaalde ambities hadden. Toen die op financieel gebied niet meer binnen de toenmalige constructie pasten, ging een aantal sporten, waaronder basketball als zelfstandige vereniging verder. De naam werd Basketball Vereniging Noordkop, oftewel BV Noordkop.

Dit alles om de sportieve ambitie gestalte te geven want men wilde naar de top van het Nederlandse basketball. FAC speelde begin jaren '70 twee seizoenen op het hoogste platform maar moest uiteindelijk een stapje terug doen. Promotie naar de Heren Eredivisie werd uiteindelijk opnieuw afgedwongen door een Helderse spelersgroep met o.a. Appie de Grauw, Marcel "Butch" Klein, Don de Vries, Henk Cup, Maarten Tromp, Peter Hovestad en Cees de Jonge. De coaches van dit Eredivisieteam werden Cees Smit en Meindert van Veen. De stichting ToBaNo (Top Basketball Noordkop) werd hiervoor in het leven geroepen. In 1983 speelden zowel de dames als de heren in de eredivisie van de NBB.

Omdat de verdeling van de sponsorgelden tussen de dames en heren zodanig was dat de dames hun sportieve ambities niet voldoende konden waarmaken, gingen zij, in goed overleg, een zelfstandige vereniging vormen, genaamd BV Den Helder. Tegenwoordig heeft deze club de naam Dozy BV Den Helder en is Meindert van Veen na een aantal jaren bij de NBB werkzaam te zijn geweest weer terug op het oude nest. Na de splitsing kon het damesbestuur ook autonome hoofdsponsors aan Dames 1 binden. Dit werden vervolgens H.O.I., Amiga, KDH,  Rapid Service, NUVA, Conesco, Yellow Bike en HLB accountants

De heren werden vervolgens kampioen van Nederland met de volgende sponsornamen:
Heren 1: 1988-1989: Direktbank; 1990-1991: Commodore; 1991-1992 Commodore; 1992-1993: Commodore; 1995-1996 Mustang Jeans en 1998-1999 Hans Verkerk Keukens. De eerste 4 titels werden behaald onder leiding van de legendarische head coach Ton Boot waarna Meindert van Veen (1996) en Bob Gonnen (1999) het huzarenstukje herhaalden.
Vervolgens bleef de club actief in de eredivisie onder de sponsornamen Conesco (2000-2001), CEB/Noordkop (2001-2003), 2003-2005 (Cape Holland) en Bluestream Seals (2007-2009)

Na een onderbreking van enige jaren werd in 2014 wederom een eredivisieteam, genaamd Den Helder Kings, gevormd. Helaas is de treurige afloop van dit initiatief bekend. De basis voor een mogelijk vervolgtraject bleef gelukkig in tact aangezien BV Noordkop nog steeds een florerende jeugdafdeling heeft. In dit lopende seizoen 2016-2017 komen U12-1, U14-1, U16-1 en U18 1 teams uit op het hoogste landelijke (eredivisie)niveau. Het U14-1 team werd onder leiding van coachduo Lars Roggeveen en Erik van der Sluis Kampioen van Nederland op 14 mei 2016.
 
Hopelijk kan Den Helder SUNS de talentvolle regionale jeugd voor de nabije toekomst een passend platform bieden!

onderdeel van