schema's

Als professioneel basketballer beleef je de dagen in de week anders dan normaal. Het gebeurt dit seizoen bijna nooit dat we twee weken op rij hetzelfde schema hebben. Eigenlijk zijn er drie verschillende dagen: trainingsdagen, wedstrijddagen en vrije dagen.

In onze competitie spelen we altijd één keer in de week en de thuisspelende ploeg mag bepalen wanneer (vrijdagavond, zaterdag of zondag) er gespeeld wordt. Wij zijn één van de weinige ploegen die (bijna) alle thuiswedstrijden op vrijdagavond om 20.30 uur speelt. Uitwedstrijden zijn meestal zaterdagavond, en soms zondagmiddag. Ons wekelijks trainingsschema hangt dus af van ons wedstrijdschema. Een week waarop we eerst op vrijdag thuis spelen en het weekend erop uit zal er ongeveer zo uit zien:

Vrijdag: in de ochtend een shoot-around, in de avond een wedstrijd.
Zaterdag: vrij.
Zondag: in de ochtend een hersteltraining.
Maandag: in de ochtend krachttraining, gevolgd door een training, en ’s avonds nog een training.
Dinsdag: een avondtraining.
Woensdag: in de ochtend krachttraining, gevolgd door een training, en in de avonds nog een training. De ochtendtraining is vaak een lichte training waarin veel wordt geschoten.
Donderdag: vaak ochtendtraining, met soms ’s avonds een tweede skills-training.
Vrijdag: 1 training en later op de dag vertrek naar de bestemming van de wedstrijd.
Zaterdag: wedstrijd.
           
Spanje is natuurlijk veel groter dan Nederland waardoor we ook al uitwedstrijden gespeeld hebben gespeeld waarvoor we erg lang moesten reizen. Tot dusverre is de langste reis de reis naar Granada geweest; we waren bijna 10 uur onderweg. Gelukkig hebben we een eigen bus met extra veel ruimte dus is het op zich wel uit te houden. Als we een uitwedstrijd spelen op minder dan drie uur rijden vertrekken we meestal op de wedstrijddag zelf. We vertrekken dan ’s ochtends zodat we ’s middags in een hotel wat kunnen eten en rusten om daarna ’s avonds te spelen.

Ochtendtrainingen beginnen vaak om 10.00 uur, en de avondtraining om 18.00 uur. Als we twee trainingen op een dag hebben, staat m’n dag eigenlijk helemaal in het teken van basketball. Na de ochtendtraining eet ik en probeer ik zo’n anderhalf uur te slapen om goed uitgerust te zijn voor de avondtraining. Na de avondtraining kom ik rond 20.30 uur thuis, eet ik en dan is het al bijna tijd om naar bed te gaan.

Op de dagen dat we maar één keer trainen hebben we wel aardig wat vrije tijd. Ik woon samen met de enige twee andere buitenlanders in het team; Max uit Oostenrijk, en Dylan uit Amerika. Als we maar 1 training hebben gaan we vaak met z’n drieën naar de binnenstad of de grote shopping mall in de buurt om daar wat te eten of rond te lopen. Ook spelen we vaak XBOX (vooral FIFA 17 en NBA 2K17) met en tegen elkaar of kijken we shows op Netflix. We zijn net klaar met drie seizoenen Peaky Blinders en hebben eerder al alle zeven seizoenen van Sons of Anarchy gekeken. 

Ik lees ook aardig wat boeken, ik hield daar nooit zo van maar sinds dit jaar ben ik het steeds leuker gaan vinden. Ik lees vooral graag (auto)biografieën en non-fictie. Ik ben nu ‘The Numbers Game’ aan het lezen met als onderwerp het gebruik van data en statistieken in het voetbal. Ook het schrijven van deze blogs helpt me om m’n vrije tijd door te brengen.

Helaas hebben we vorig weekend tegen Granada, weer na zo goed als de hele wedstrijd voor te hebben gestaan, verloren. Persoonlijk speelde ik een erg goede wedstrijd waarin ik mijn eerste double-double van het seizoen pakte (17 punten en 13 rebounds). Hiermee werd ik zelfs tot MVP van de speelronde in de competitie gekozen. Voor mijn gevoel begin ik steeds beter te spelen en de verkiezing tot MVP is een mooie bevestiging daarvan en helpt zeker als motivatie om zo door te blijven gaan!

Tot volgende week!

onderdeel van